Wednesday, September 5, 2012

SOSIALE MEDIER

Det handler fortsatt om å bli husket, foretrukket og valgt, ikke om å imponere eller være tilstede i nye medier.

Saturday, March 10, 2012

- 5 dager har ufattelige 55.115 besøkt siden vår. Gjennomsnittstiden for besøkende er mer enn 3 minutter, noe som er helt utrolig bra. Til sammenligning besøkte 4.411 mennesker oss i samme periode i fjor og en gjennomsnittstid pr. besøkende på 2 minutter og 30 sekunder. Dette er intet mindre enn SUPERFANTASTISK . Det verste er at jeg tror antall besøkende vil holde seg stabilt høyt i hele perioden konkurransen varer frem til 16.april”


IDE:
9 mars lanserte vi en viral kampanje for Noroff Instituttet Fagskole i form av en kreativ konkurranse, hvor folk laster opp et bilde, design, 3d-arbeide eller lignende opp via kampanjeplatformen – i prinsippet ganske enkle greier. Men effektivt nok til at over 11000 bidrag har blitt sendt inn i løpet av en måneds tid.

Strategisk Redesign

Du skal aldri implementere en funksjonalitet bare fordi den er kul, eller fordi den kan lages. Over tid kan du stå i fare for å overdynge dine kunder med så mye funksjonalitet at det som har en reell verdi for deg som bedrift forsvinner i støyen.

Thursday, February 16, 2012

Norges største designportal

http://www.designbasen.no/

Hva er en merkevare?


…og hva er egentlig forskjellen på et merke, et varemerke, og en merkevare?

  • Et merke er et navn, symbol, tegn, mønster eller en kombinasjon av disse, skapt med den hensikt å identifisere en vare eller tjeneste, og skille dem fra konkurrentenes tjenester.
  • Et varemerke er et registrert merke, som kan beskyttes gjennom å registrere det i varemerkeregisteret.
  • En merkevare er det nettverk av assosiasjoner (sympatier og antipatier) som oppstår når kunden blir eksponert for et varemerke.
Kort oppsummert kan vi si at merker altså har som oppgave å identifisere en avsender og differensiere denne fra konkurrentene, mens merkevarer er forbrukernes assosiasjoner til dette merket. Et varemerke kan du kjøpe deg til, en merkevare må du gjøre deg fortjent til.

Designledelse

Designledelse (av engelsk design management) er en kombinasjon av design- og forretningsledelse, og krever derfor innsikt i begge fagområdene.
Designledelse tar en helhetlig tilnærming til innovasjon og problemløsing for å skape verdi for virksomheten, mennesker og miljø.
Designledelse bidrar til at virksomheten utnytter potensialet for verdiskapingen som ligger i å integrere design på en helhetlig måte. Dette sikrer at alle designaktiviteter bygger opp under (er samstemt med) virksomhetens strategi og målsettinger.
En designleder leder og administrerer alle prosesser og prosjekter som har med design og «design thinking» å gjøre. På denne måten kan bedriften utnytte potensialet som ligger i å bruke design på alle nivåer. Det kan også innebære ledelse av intern
designavdeling eller kjøp og koordinering av eksterne designtjenester.

Finansiering av designprosjekter

SkatteFUNN og Isbryterordningen.

Tilbud fra designer

Definering av oppgaven:
  • Hvordan oppfatter designeren bedriftens designbehov?
  • Hva er målsettingen for prosjektet?
Faser i arbeids- og designprosessen:
  • Informasjon og analyse
  • Konseptutvikling, test og valg
  • Ferdiggjøring, implementering
  • Resultat
Det er vanlig å be designeren prise hver av disse fasene, samt prise elementer som skal ferdigstilles i ferdiggjørings- og implementeringsfasen.

I hver av disse fasene skal følgende informasjon gis:
  • Hva inngår av oppgaver og vurderinger, spesifisert?
  • Hvor mange forslag skal legges frem for bedriftens ansatte til vurdering?
  • Hvilke hjelpemidler skal benyttes i prosessen (håndskisser, 3D etc.)?
  • Hvor mange møter med bedriften regner man med?
  • Hvor mange arbeidstimer mener designeren at han/hun vil bruke?
  • Hva koster det (konkret pristilbud og pris pr. arbeidstime)?

I tillegg skal tilbudet gi:
  1. Spesifikasjon av hva som inngår og ikke inngår i pristilbudet
  2. Beskrivelse av hvordan designeren vil kvalitetssikre prosjektet
  3. Komplett fremdriftsplan
  4. Eventuelle betingelser

Hvordan skrive designbrief?


Hensikten med designbriefen er å konkretisere oppgaven som skal utføres, gi grunnlag for å finne riktig designkompetanse, gi grunnlag for å innhente tilbud, sette designprosjektet inn i en strategisk sammenheng, gi informasjon om ambisjoner, og gi mål for designprosjektet.
En designbrief skal bygge opp under bedriftens forretningsstrategi og målsettinger. Designbriefen bør omfatte alle de følgende punktene, men beskrivelsens omfang under hvert punkt avhenger av prosjektets karakter.
1. Innledning
Her gir du en kort beskrivelse av hensikten med designbriefen.
2. Bakgrunnsinformasjon om bedriften:
Bedriftens navn, adresse, telefon/faks/e-post, kontaktperson, antall ansatte, omsetning, resultat, økonomisk utvikling over tid, eierform, organisering (eierdrevet/organisasjonsdrevet), eksisterende produkter/tjenester, eksisterende markeder/kundegrupper, markedsføring/distribusjon. Har bedriften benyttet designer tidligere? I tilfelle, fortell hvilken designer, når samarbeidet fant sted og hva slags erfaringer du/dere gjorde.
3. Visjon og forretningsidé
Gjengi bedriftens overordnede visjon (den optimale/ ideelle måloppnåelsen for de som leder og arbeider i bedriften) og bedriftens forretningsidé (hvilken idé er forretningsdriften basert på?)
4. Forretningsstrategi
Denne strategien forteller om bedriftens misjon, langsiktige mål og strategier. Merkevare-, kommunikasjons- og designstrategi er delstrategier som bygger opp under bedriftens forretningsstrategi, og skal bidra til å formidle bedriftens kjerneverdier og identitet. Delstrategiene skal også bidra til at bedriften oppnår ønsket omdømme.
5. Bakgrunn for designprosjektet, mål og ambisjonsnivå
Her beskriver du bakgrunnen for det aktuelle designprosjektet. Hvorfor settes det i gang, hvilke konkrete mål har dere og hvor høyt er ambisjonsnivået? Det siste er viktig fordi det sier noe om hvor mange ressurser bedriften ønsker å legge i prosjektet, og dermed legger premisser for hvilket opplegg designbyrået foreslår for å møte de ønskene og behovene dere har.
6. Dagens image og posisjon i markedet
Hvilket image og hvilken posisjon har bedriften i markedet? Det er viktig at denne informasjonen er riktig. Er du usikker på den faktiske situasjonen, bør du gjennomføre en undersøkelse eller skrive at opplysningene du kommer med er ditt personlige inntrykk av situasjonen og at de ikke verifisert.
7. Ønsket image og posisjon
Hvilken image og posisjon ønsker bedriften å oppnå for fremtiden? Her kan dere bruke egne analyser som omfatter strategiske styrker, svakheter, problemer, begrensninger og usikkerheter, eller eksterne analyser som omfatter muligheter, trusler, trender og strategiske usikkerheter. Hvis dere ikke har gjennomført nødvendig forarbeid selv, kan Innovasjon Norge/ Norsk Designråd bistå i prosessen med å analysere merkevaren og utarbeide en merkevarestrategi for deg.
8. Krav til designerens kompetanse
Beskriv hvilke ønsker og behov dere har når det gjelder designer. Viktige kriterier kan være: Kreative evner, analytiske/ systematiske evner, gode kommunikasjonsevner, erfaring fra lignende prosjekter, kunnskap om bruk av spesielle produksjonsteknikker, bransjeefaring, spesielle IKT-kunnskaper, personlige egenskaper, språk, tegneteknikker, referanser, geografisk nærhet
9. Evalueringskriterier
En måte å evaluere tilbydere på, er å gå ut fra de kravene man stiller til designerens kompetanse, referanseprosjekter, forståelse av oppgaven og personlig kjemi.
10. Fremdriftsplan
Det bør settes opp en realistisk fremdriftsplan som tar hensyn til størrelsen på prosjektet. Er du usikker, kan du ta kontakt med Innovasjon Norge/ Norsk Designråd. Der treffer du rådgivere med erfaring fra mange forskjellige prosjekter i ulike størrelser.

11. Prosedyrer for godkjenning og beslutning
Viktig: Beslutningstakere i bedriften skal alltid være med i milepælsmøter for å godkjenne og ta avgjørelser underveis i prosessen. Alle involverte parter skal være informert om hvilke godkjennings- og beslutningsprosedyrer som gjelder.

Tjenestedesign


På Wkipedia finnes mye informasjon om tjenestedesign. Her defineres tjenestedesign som:
...the activity of planning and organizing people, infrastructure, communication and material components of a service, in order to improve its quality, the interaction between service provider and customers and the customer's experience.

HUSK PÅ BRUKEREN

Å finne ogutvikle løsninger til kjente og ukjente utfordringer på nye og bedre måter, kan hevdes å
være det viktigste formålet med design i dag. For å oppnå dette, burde det være opplagt å
ta utgangspunkt i brukerens behov.

Om Designit

Om Designit
Designit er et av Europas største strategiske designfirmaer med integrerte
designkompetanser innen innovasjon, service-, produkt- og digital design, samt brand og
kommunikasjonsdesign. Designere, markedsførere, økonomer og antropologer er noen av
de representerte faggrupper fordelt på kontorer i Århus, København, Paris, München,
Shanghai og Oslo.

Posten som forløper?


I følge summa.no er Posten Norge AS (Posten) landets største tjenesteytende virksomhet.
Virksomheten er en god kandidat til å utnytte servicedesigns potensial for å oppnå
tjenesteinnovasjon. Deres marked er i stor forandring med økende konkurranse og krav til
nye, verdiskapende tjenester som kan erstatte gamle kjerneytelser (som f.eks.
postforsendelser). Innsikt i Postens utviklingsprosjekter avdekket behov for strukturerte
innovasjonsprosesser – og metoder som kan sikre involvering av ansatte og kunder samt
sammenhengende tjenesteutvikling på tvers av divisjonene. Undersøkelser viste at
servicedesign kan være et nyttig verktøy for Posten i utvikling av helhetlige tjenester som
forholder seg til ansattes behov som tjenesteleverandører, og kundens behov som
tjenestemottaker. En tjeneste produseres idet den konsumeres (i motsetning til et fysisk
produkt) og dens kvalitet preges derfor i høy grad av den som leverer den. De ansattes
rolle og deres eierskap til tjenesten er derfor viktig i tjenesteutviklingen og implementering
av nye tjenester. Servicedesign kan bidra til å sikre utvikling av innovative tjenester og
suksessfull implementering av disse – og dermed gi Posten et viktig konkurransefortrinn i
fremtiden.

Ved å bruke servicedesign som drivkraft i innovasjonsprosessene, kan Posten stå frem
som en nytenkende virksomhet som tar i bruk nye virkemidler!

Design er en prosses

Design kan brukes til å utvikle produkter som redder liv, forbedrer miljøet og øker livskvalitet. Det kan faktisk også brukes i utviklingen av immaterielle løsninger. Dette er et vanskelig budskap å formidle til et samfunn med tradisjonelt syn på design som begrenset til formgivning. Hvordan kan vi bevise at design er en prosess og ikke et resultat?

Design kan forme sosiale interaksjoner.

Design er mer enn form
Design kan brukes til mye mer enn å formgi produkter - det kan også forme sosiale interaksjoner. Formålet med servicedesign er å forbedre brukeropplevelsen til både ansatte og kunder med immaterielle løsninger som prosesser og systemer, og materielle løsninger som produkter (for eksempel automater). På den måten gir servicedesign tjenesteytende virksomheter i offentlig og privat sektor mulighet til å gjenskape sin forretning og tjenesteko

Hva er servicedesign?


Servicedesign er en brukerorientert designdisiplin som handler om nettopp det å designe helhetlige og gode brukeropplevelser rettet mot kundens behov. Det gjelder å sette seg inn i brukerens situasjon, la seg inspirere og finne nye helhetlige løsninger som forbedrer brukssituasjonen og samtidig skaper kundelojalitet.

God design synes ikke alltid – dårlig design merkes


God design kan skape verdier for både bruker og bedrift gjennom å:
  • bidra til problemløsing eller en unik opplevelse for brukeren
  • fremheve og understreke produktets eller tjenestens fordeler – både funksjonelt og visuelt, og bidra til en effektiv og rasjonell produksjon
  • gi nye og unike logistikkløsninger
  • skape nye salgsfordeler for distributør
  • bidra til økt tilgjengelighet for flere brukergrupper
  • fungere både i det lokale og internasjonale markedet
  • fremheve kjernen i bedriftens identitet eller i merkevaren
  • ta hensyn til miljø, gjenbruk av innsatsmidler og prosesser, og kvalitetssikring.

Wednesday, February 8, 2012

Page Speed Online Make your web site faster

https://developers.google.com/pagespeed/

LSI

Så hva betyr dette for deg som eier av en nettside? Hvis du for eksempel har laget en nettside rundt nøkkelsetningen «billige flyreiser» og har brukt denne flere ganger i tekstene dine og på hele siden, uten å bruke relaterte setninger som «billige flyreiser i norge» og «billige flybilletter», vil ikke en robot som bruker LSI algorytme få et godt inntrykk om hva siden din handler om.

Long-Tail Keyword

I følge flere eksperter er det enklere å ha suksess med lange nøkkelord med mindre konkurranse, som for eksempel «hvordan reparere en gitar hjemme», enn korte som «slanketips» eller «tjen penger på nett» med mye konkurranse. Hvis du bruker lange nøkkelord går du etter en liten bestemt gruppe og på den måten slipper du å konkurrere mot andre hele tiden, noe som er krevende i lengden.

Markedsundersøkelser

Surveyhead er en godt etablert bedrift med et stort utvalg undersøkelser. Det er gratis å registrere seg og ved oppretting av konto får du $5 i startbonus. Støtter utbetaling til PayPal-konto. Opprett konto hos Surveyhead ← tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investere, tjen penger på internettCash Crate betaler deg ikke bare for markedsundersøkelser men for å prøve ut nye produkter og referere til produkter. I tillegg kan du vinne premier å få rabatter på nettbutikker. Få $1 i startbonus. Opprett konto hos Cash Crate ← tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investere, tjen penger på internettTrasure Trooper gir deg flere muligheter for å tjene penger og er ganske likt Cash Crate. Tjen fra $0.50 til $50 på hver tjeneste. Utbetaling en gang i månden og registrering er gratis. Opprett konto hos Treasure Trooper ← tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investere, tjen penger på internett Paid Surveys at Home er et nettverk som samler flere markeds- undersøkelser for å gjøre det lettere for deg og lærer deg å ta undersøkelser raskt og enkelt for å tjene mest mulig penger. Opprett konto hos Paid Surveys at Home ←

Fem grunner konkurrentene dine rangerer høyere i Google.

1. Konkurrentens innhold er mer verdifult og unikt. Google vil gi søkere de beste og mest relevante nettsider. En måte er å sjekke kvaliteten på nettsiden din er ved å undersøke hvor mange andre sider som linker til din sammenlignet med din konkurrents. Baktanken med dette er at nettsider oftere linker til andre sider med godt innhold. Se selv ved å besøke majesticseo.com. 2. Konkurrenten har mer innhold. Hver side er en mulighet til å rangere høyere, så jo mer innhold med kvalitet, jo større er sjangsene for å rangere høyere. En enkel måte å sjekke dette i Google er å taste inn: (site:www.eksempel.com). Da får du oversikt over hvor mange sider Google har av siden din i databasen. Så er det bare å sjekke konkurrentens. 3. Din konkurrents nettside inneholder mest sannsynlig en unik tittel som beskriver hver side. Har dine sider dette? Er nøkkelordene du prøver å rangere for med i tittelen? Disse små titlene er veldig viktig ettersom de forteller Google hva innholdet på siden handler om. Mangler du disse og konkurrenten din har dem, vil han høyst sannsynlig rangere høyere deg. 4. Konkurrenten har bedre intern navigasjon. Hvordan du linker mellom sidene på nettsiden din forteller Google om hva du selv mener er det viktigste innholdet. Linker du alle sidene med hverandre får Google oppfatningen om at alle sidene er av samme verdi (altså ikke bra). Hvis du linker hver side til noen høyt prioriterte sider vil Google oppfatte disse som viktigst. 5. Din konkurrent spør andre om å linke til siden deres. Dette signaliserer til Google at nettsiden deres er viktig. Du burde gjøre det samme og ved å integrere nøkkelordet du prøver å rangere for i linken forteller dette Google hva siden din handler om og gjør den relevant til dette nøkkelordet.

Google +1 knappen er her

Du kan sammenligne Google +1 med Facebook’s Like knapp, som er veldig populær allerede. Den er en vending mot enkeltpersoner og gir oss muligheten til å være med å bestemme hvilke nettsider som er viktig og relevant og hva som burde vises når noen søker i Google. Dette kan hjelpe med å få frem de beste nettsidene på Google og fjerne «spam» sider. Bygger nettstedet ditt på WordPress? Da kan du laste ned og innstallere Google +1 som innstikk. http://wordpress.org/extend/plugins/google-plus-one-google1/

Reklameannonser

Med et reklame nettverk er det enklere, der oppretter du en konto og finner den reklame kampanjen du vil kjøre på siden din. En sporingskode blir linket fra reklameannonsen og til din konto så hver gang noen klikker på reklamen registeres klikket og du vil tjene en viss sum. Dette kalles CPC (Cost Per Click), altså betaling per klikk og er den vanligste betalingsmåten reklame nettverk bruker. EuroAds gir deg en av markedets høyeste inntekt for annonsering på nettstedet ditt. Flere gode kampanjer og mye variasjon. Bli del av et av norges største nettverk. Google Adsense er et gratis reklame program som gjør det mulig for deg å tjene penger på å vise et stort utvalg reklame relevant til nettstedets innhold. TradeDoubler tilbyr jobb med eletablerte annonsører for å optimalisere trafikken din og maksimere inntektne dine gjennom noen av de beste affiliate programmer og kampanjer. Hos Guava Media får du tilgang til en lang rekke seriøse annonsører som ønsker å plassere sine annonser på din hjemmeside. Du får også en kjapp utbetaling etter ca. 30 dager.

Affiliate Markedsføring

Affiliate markedsføring er en firedelt industri: den som har laget produktet (vendor/advertiser), nettverket som distribuerer produktet, selgeren (affiliate/publisher), og kjøperen. Dette gir flere personer muligheten til å tjene penger på ett produkt og er nok en av grunnene til at denne salgsmetoden er blitt så populær. Alt du trenger for å gjøre et salg er en link til et produkt som igjen er linket til din konto i et nettverk. Når noen kjøper produktet gjennom din link tjener du provisjon av salget. tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investering, tjen penger på internett, seo, søkemotoroptimaliseringClickbank er en ledende forhandler av digitale produkter på internett. Enten du vil selge, anbefale, eller kjøpe produkter er dette rett plass. Har over 50.000 digitale produkter, over 100.000 affiliates. tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investering, tjen penger på internett, seo, søkemotoroptimaliseringAmazon er en av verdens største nettbutikker og selger både digitale og «ekte» produkter verden rundt. Link til Amazon og tjen opptil 15% på alle salg gjort på en shopping runde. tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investering, tjen penger på internett, seo, søkemotoroptimaliseringCommission Junktion er et ledende affiliate nettverk innen digital reklamering. Her får du mye bra og unikt materiell med beste kvalitet fra mange leverandører. tjene penger, tjen penger på nett, tjen penger, jobb hjemmefra, hvordan tjene penger, investering, tjen penger på internett, seo, søkemotoroptimaliseringLinkShare kan sammenlignes med Commission Junktion bare med et forskjellig utvalg produkter i tillegg til at det er enklere å bruke. Gir deg alt av læring og verktøy du trenger for å lykkes.

Metodene for å tjene penger på nett:

Reklameannonser Har du en blogg eller en hjemmeside som har litt besøk har du en ypperlig sjangse til å tjene ekstra penger. Ved å bruke reklameannonser eller opprette partnerskap med en nettside kan du få betalt for hvert klikk på annonsen eller avtale en fastpris. Affiliate Markedsføring Affiliate markedsføring er det samme som å anbefale et produkt som en annen person eller bedrift har laget og hvor man tjener en viss sum eller oftere prosent av prisen kjøperen må betale for produktet. Dette er blitt stor butikk på nettet som mange tjener mye penger på. Markedsundersøkelser Det finnes mange bedrifter verden rundt som er villig å betale deg penger for å få din mening i undersøkelser. Det er så enkelt at du bare lager en konto på en nettside som distribuerer markedsundersøkelser, svarer på spørsmål og får betalt. Skrivejobber Er du glad i å skrive? Da kan vi opplyse deg om at du kan tjene penger ved å selge dine egne artikler eller ta skrivejobber for andre og få betalt for det. Alt du behøver å gjøre er å registrere deg hos en nettside som tar hånd om salg og jobber. Artikkelmarkedsføring Artikkelmarkedsføring er en relativ gammel metode som mange enda bruker til å forberde rangeringen til nettsiden i søkemotorer og for å tjene penger på internett gjennom affiliate lenker eller reklame.

VERTØY FOR ANALYSE PÅ WEB

Ressurser Analyse: • Alexa Rank – Se Google page rank’en og Alexa rank’en til siden din.(http://www.alexa.com/) • Google Analytics – Detaljert overvåkning av trafikk på nettstedet ditt. (http://www.google.com/analytics/) • Page Speed Online – Sjekk hvor rask siden din er og få tips til forbedringer. (https://developers.google.com/pagespeed/) Verktøy: • Google Keyword Tool – Undersøk nøkkelord og sjekk konkurransen. • Majestic SEO – Finn ut hvor mange backlinker siden din har. • Social Marker – En enkel måte å bokmerke siden din på flere plasser samtidig

Keyword research

Det mest ideelle er å finne er å finne et nøkkelord med lav konkurranse og høyt søkevolum. Setningen «hvordan lage potetgull av en agurk» har nok mest sannsynlig lav konkurranse, med det hjelper lite om ingen søker på det. Ekspertene diskuterer mye om hvilke tall du burde se etter – «søkeresultater mindre enn 500.000″ og «minst 1.000 søk daglig» – men det blir igjen opp til deg å avgjøre hva som er viktig for deg og dine mål. For å utføre en «keyword research» finnes det flere gratis programmer, men også betalte. Det beste og som de fleste foretrekker og som til og med er enkelt for nybegynnere er det velkjente Google Keyword Tool. Du kan også finne flere programmer på SEObook.com eller ved å søke på nettet.

Monday, February 6, 2012

Kuppong sider

http://www.kupongkode.com/
http://billigtrykk.com/
http://www.rabattweb.no/
http://www.allegaver.no/
http://www.julegavetips.net/
http://www.gavetipsguide.no/
http://rabattert.no/

SEO - «Search Engine Optimization

Så det du må gjøre er å hjelpe søkemotorene å avgjøre hva nettsiden din handler om og så overbevise at siden din er verdt en høy rangering. Det er dette søkemotoroptimalisering handler om.

Når du har fått satt opp siden din er det viktig å få den rangert høyt i de tre største: Google, Yahoo og MSN. Ved å havne høyt i disse tre vil du få stor mulighet til å treffe mesteparten av verdens søkere.

Google: Mottar mellom 53% og 62% av alle søk gjort på en dag, noe som gjør det til den desidert største søkemotoren som finnes. Den vokser hele tiden og vil etterhvert utgjøre mer prosent enn hva som er opplyst her.

Yahoo: Selv om Google dominerer markedet får Yahoo en respektabel del av markedet på 17% og opp til 22% på en dag.

MSN: Mottar bare 9% til 12% av søkene på en dag, men er fortsatt verdt å rangere høyt i. MSN blir enda brukt som standard søkemotor for Internet Explorer og blir brukt av vane hos mange mennesker.

Organic traffic

Kunder som søker etter ulike ord i google.

Å få gratis besøkende på nettsiden din kalles «organic traffic», eller naturlig trafikk. Du betaler ikke for denne typen trafikk, og hvis du gjør en god jobb kan du sikre deg trafikk i mange år fremover.

Sunday, February 5, 2012

SMO/SEO

Søkemotoroptimalisering

Søkemotorer er den desidert mest brukte metoden for å finne frem til bedrifter og organisasjoner på Internett. De viktigste søkemotorene i Norge er Google, Kvasir, Yahoo!, MSN og Startsiden.

ROI

Unngå tapsprosjekt – ROI-kalkulator (return of investment)

http://iallenkelhet.no/2011/04/27/roi-return-on-investment-kalkulator/

Medierådgiving

Det eksisterer i dag ca 50 ulike digitale plattformer og reklamemoduler, og nye annonseformater introduseres daglig. Prismodellene er like mange og varierte som det finnes muligheter.

Eksempler på digitale plattformer og produkter:

Cost per order (CPO)
Pay per click (PPC) annonser
Display ads/banner
Sosiale nettverk (Facebook, LinkedIn, Twitter)
Søk og katalog
Online video annonser
Mobile søkemotorer
Webtv og advergames (interaktive spill som kommuniserer merkeverdier)

Mediestrategi

Mediestrategi handler om strategisk rådgivning innen medierelaterte kommunikasjonsspørsmål - hvordan en annonsør når en valg målgruppe gjennom mediene. Mediestrategi eller medieplanlegging som det også kalles, er en sentral del av markedskommunikasjon.

Mediestrategi oppstod som fagfelt på 1970- tallet da enkelte reklamebyråer dannet egne mediebyrå. Mediebyrå opererer som et kontaktledd mellom en annonsør og mediene. De er ansvarlige for utforming av mediestrategier og anbefalinger innen kommunikasjon og media, de har ansvar for forhandlinger med mediene, budjsettallokeringer, mediemålgrupper, konkurrentanalyser og følger kontinerlig med annonsørenes medieinvesteringer. Eksempler på mediebyrå i Norge er: OMD, Medieedge:cia, Naked, Mediacom, Carat, Vizeum, Mindshare og RedMedia.

Effekten av mediestrategi kan, noe formelt, formuleres som innhold x spredning, dvs. reklamens innhold og reklamens plassering i media. Viktige spørsmål knyttet til planleggingen er:

Hvem skal reklamen nå? (målgrupper, dekning, eksponering)
Hvor skal man treffe målgruppene (i hvilken brukssituasjon; hjemme, i bilen, på jobb etc.)
Gjennom hvilke medier treffer man målgruppen?
Hvor mange ganger skal man eksponere målgruppen for reklamen (frekvens)
Når skal man treffe målgruppen med sitt budskap (når i året, i uken, i døgnet)


Målgrupper: Valg av målgrupper er et kritisk steg i mediestrategi. I markedskommunikasjon kan målgrupper defineres ut fra forbrukernes kjøpsmønster og lojalitet (Rossiter & Percy), og ulike kategorier av forbrukertyper (Rossiter & Percy). Tradisjonelle segmenteringskriterier som kjønn, alder, utdannelse, bosted, interesser etc. kan også brukes.

Mediebruk:Publikums mediebruk er en svært sentral del av mediestrategi. Mediebyråer overvåker derfor konstant endringer i mediebruken, blant annet gjennom et nært samarbeid med de ulike mediene og TNS Gallup. Spesielt interessant er Gallup's TV-panel, et representativt utvalg av ca. 1000 husstandene hvor TV-seing registreres kontinuerlig. Gjennom PPM måles også 500 personers radiobruk. Gallups målinger er bransjens offisielle verktøy.

frekvens: Med frekvens i mediestrategi mener vi antallet ganger en person blir eksponert for en reklame. Blir publikum eksponert for mange ganger for en og samme reklame kan man risikere at publikum går lei av reklamen, og man får en "wear- out" effect. De tre hovedformene for frekvens benevnes som "continuity", "flighting" og "pulsing".

Kontinuitet: Angir hvor lenge, hvor ofte og når reklamekampanjen skal pågå. En hovedregel er å beregne eksponeringen så nær

Ulike medi jobber!

Medierådgiver:
Medierådgiverens hovedansvar er å gi innsiktsbaserte råd som sikrer at medieinvesteringene. Analyseverktøy som forbruker&media, sosioraster, mmims, addynamics, mfl .
- god oversikt over hva som finnes i markedet innenfor alle mediekanalene, og høy kunnskap om titler innenfor den enkelte kanal, samt høy kunnskap om enkeltmediers distribusjons-, presentasjons- og reaksjons- egenskaper.
De gir råd om hvor og hvordan man bør reklamere for at flest mulig skal kunne se reklamen. En medierådgiver har utstrakt kontakt med annonsesjefer i aviser, ukeblader, tv og radio, markedssjefer hos annonsørene og konsulenter og prosjektledere i reklamebyråer. Medierådgiveren står for bestilling, plassering og levering av annonser i aviser, ukeblader og fagblader på vegne av sine kunder.

Konsulent i reklamebyrå

er ansvarlig for det langsiktige samarbeidet med kunden, og deltar mest i det innledende arbeidet av hvert oppdrag, blant annet utforming av kommunikasjonsstrategi, briefing av det kreative teamet, presentasjon og drøfting av ideer med kunden.
Prosjektleder i reklamebyrå

står ofte for den daglige kontakten med kundene, og tar i stor grad over prosjektet når ideen/kampanjen er godkjent. Prosjeklederen sørger for at budsjettet holdes og at alt blir levert som det skal, til riktig tid.

Informasjon og kommunikasjon

Større bedrifter har ofte en egen informasjonsavdeling som har ansvaret for intern informasjon til ansatte om forhold i bedriften, og ekstern informasjon til presse og interessenter. De skal sørge for at mediene fatter interesse for saker som berører en bedrift eller organisasjonen, og at bildet som kommer frem i media er mest mulig riktig. Informasjonsavdelingen er ofte ansvarlig for internaviser, utforming av brosjyrer, annonser og ikke minst årsrapport.
Markedsføring

Markedsavdelingen har ansvaret for bedriftens markedsaktiviteter, og her er det mye å ta fatt på; planlegging, gjennomføring og oppfølging, og har som regel følgende arbeidsoppgaver: Markedsovervåkning av kunder og konkurrenter. Utarbeidelse av markedsplaner. Gjennomføring av profileringsarbeid og salgsrettede aktiviteter overfor forhandlernett og kunder. Koordinering av salgsarbeid. Bistå forhandlere med lokale aktiviteter. Utarbeide markedsundersøkelser, og salgs-/reklamemateriell i samarbeid med reklamebyrå og trykkeri. I større bedrifter finnes det gjerne flere markedssjefer, delt inn etter produktgrupper eller ulike kundetyper.


Medieplanleggeren har et særlig fokus på oppfølging og kvalitetssikring av reservasjoner, bestillinger, budsjetter og medieplan i henhold til kunders og mediers krav. Medieplanleggeren har tett kontakt med kunder og medier og sikrer at planer gjennomføres.
Helt sentralt i våre medieplanleggeres arbeidsoppgaver er også:

Prising og budsjettering av medieplasser
Tekniske spesifikasjoner av annonsemateriell
Bestille annonseplass i media
Sikre oversendelse av materiell
Innlegging av ordre, budsjett og planer i kundesystem
Håndtere endringer og stopp av bestillinger og planer
Håndtere reklamasjoner med media ved feil og mangler
Formidlingsregnskap, forstå prosess fra kundekontrakt, via registrering av kunde og bestillinger til utsendt kundefaktura, og mediedifferanser.
Kjøre ut / bestille statistikker

Thursday, January 5, 2012

Søk på nett

Hva er SEM?
Search Engine Marketing, eller SEM er en rekke forskjellige markedsføringsteknikker som blir brukt for å øke et nettsteds synlighet på søkemotorer og kataloger, slik at nettstedet tiltrekker seg flere målrettede besøkende. SEM inkluderer SEO, PPC eller en kombinasjon av disse og andre søkerelaterte alternativer.

Hva er SEO?
Search Engine Optimisation, eller “Søkemotoroptimalisering”, populært kalt SEO, er prosessen for å forbedre volum og kvalitet på trafikken inn til et nettsted fra en søkemotor. Dermed øker den rangeringen til nettstedet. Det tar tid og bygge og å opprettholde en god SEO kampanje, men resultatene er verdt det. SEO bruker en kombinasjon av teknikker, som blant annet å modifisere side-innhold, strukur og kode ved å bruke relevante søkeord. I tillegg handler SEO i stor grad om “link-bygging” og “link-bytting” og å benytte
web-standarder i forhold til HTML-koding.

Hva er PPC?
Pay Per Click annonsering, eller “Betal per klikk”, populært kalt PPC er en fremgangsmåte for annonsering brukt på internettsider, og spesielt i søkemotorer. Annonsøren betaler et avtalt beløp for hvert klikk som blir levert til deres side, fra en link eller fra en liste over annonsører på en søkemotor. PPC annonsering er ofte kjennetegnet ved at annonsene kun blir vist til relevante søk. Dermed vil kun de personene som er interessert i emnet som annonsøren tilbyr på sin side, få se annonsen. Dette gjøres ved å koble annonsene opp mot utvalgte søkeord for hver og en annonsør. Her i Norge, er det Google Adwords som er den største PPC annonse-tilbyderen. I verden er det Google Adwords og Yahoo! Searc Marketing som er de største på PPC annonsering.

Les mer:
http://sokemotoroptimalisering.wordpress.com/2007/11/16/hva-er-seo-sem-og-ppc-egentlig/